Jamaicansk musiker U-Roy har dött, rapporterar jamaicanska mediekällor. Hans långvariga medarbetare Neil Fraser, aka Ariwa Sounds studio Mad Professor, bekräftade nyheten till Pitchfork. Han var 78, enligt The Guardian. U-Roy, eller pappa U-Roy, var känd för att vara banbrytande i sångstilen “skålar” och framförde konversation, rytmiskt tal över en reggae eller dancehall. Under sin karriär släppte U-Roy ett 20-tal skivor och bidrog till Toots and Maytals ‘Grammy-vinnande album True Love. Han tilldelades Order of Distinction av den jamaicanska regeringen för sitt inflytande på landets musikscen.

Född Ewart Beckford i Jones Town, Jamaica, på 1940-talet, fick U-Roy sitt smeknamn av en yngre familjemedlem som inte kunde uttala Ewart. Han började sin musikaliska karriär som deejay – på det jamaicanska språket, en sångare över reggae och dancehall-musik – och fick ett rykte som King of Toasters (och senare som Originator). 1970 pressade John Holt från ska-gruppen Paragons på att Beckford skulle undertecknas. Hans efterföljande hits “Wake the Town” och “Wear You to the Ball” etablerade honom som en av Jamaicas mest populära musikexport.

I slutet av 1970-talet nådde han internationell berömmelse för skivor som 1976: s Natty Rebel och 1978: s Jah Son of Africa. Han skapade sitt eget ljudsystem – ett kollektiv av deejays, ingenjörer och brödrostar – kallade Stur Gav som hjälpte till att starta karriären för hans protegéer Charli Chaplin, Josey Wales och brigadier Jerry. Han fortsatte att släppa musik till slutet av 2010-talet, vilket kulminerade med Rebellen i Styylle från 2019.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *